TARİH:  4 Ağustos 2006

GAZETE/DERGİ: Birgün

‘Canavar’ ev kadını 

Orijinal Adı: Monster House Yönetmen: Gil Kenan Türü: Animasyon, Macera Ülke: ABD 

‘CANAVAR Ev’ seyretmesi keyifli bir film, haftanın en iyisi olduğu rahatlıkla söylenebilir. Karakterler ilginç, görüntüler başarılı, espriler hoş. Ama bu film çocuklar için çok korkutucu. Üstelik bir ev kadınının esiri olmak gibi yetişkin erkek kaygılarını da yansıtıyor. Ev bilindiği gibi, kadının hem hapishanesi, hem de iktidar alanı. “Canavar Ev’de ise ev kadınının bizzat evin kendisine, bir canavar eve dönüşümü söz konusu. Kadının ya da evin kocasının karısından/evinden kurtulduğundaki özgürleşme sevincini görünce, bu filmin daha çok uzun süren evliliklerinden bunalmış yetişkin erkekler için yapıldığı izlenimi doğdu bende. 

Ergenleşmenin eşiğindeki DJ’in annesi ve babası seyahate çıkarlar. DJ komşuları Nebbercracker’in evinin çocuk oyuncaklarını yuttuğunu fark eder. DJ arkadaşı Chowder ve aşık olduğu Jenny’yle birlikte evin esrarını aydınlatmaya çalışır. Karşılarına çok şişman bir kadın ve onun kocasının acıklı ve korkutucu öyküsü çıkar. 

Dediğim gibi ‘canavar ev’ motifi daha çok evlilik ve ev kadınları üzerine erkek korkularını yansıtan bir metafora benzi yor. Evlenerek bir eve hapsolmak, o haneyi ömrü boyunca kollayıp beslemek, temel erkeklik korkularından. Filmin canavar ev kadınının yanı sıra diğer dişileri olan Jenny ve çocuk bakıcısı Zee’nin de pek sevimli karakterler olmadığını belirtmekte yarar var. Dişi korkusu filmde evlenmekle sınırlı değil yani. Ama filmin beni asıl rahatsız eden yanı siyah polisin resmedilme tarzıydı. Bana biraz ırkçı gibi geldi. Ama her şeye rağmen, ‘Canavar Ev’ sonuçta ilgiyle izlenen başarılı bir animasyon. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2020 -CuneytCebenoyan.com