TARİH:  16 Eylül 2005
GAZETE/DERGİ: Birgün

İki Amerikalı, Afrika’ya bedeldir! 

Yönetmen: Breck Eisner Oyuncular: Penelope Cruz, William H. Macy, Matthew McConaughey, Rainn Wilson Türü: Aksiyon – Macera Ülke: ABD -İspanya – Almanya 

“Sahara”nın konusu o kadar aptal, saptal ki anlatmaya değer mi bilmem. Zaten akıllı mantıklı bir film olma iddiasında olmadığı için bu bir kusur olarak görülmeyebilir ama film bazen hedeflemediği kadar da aptal olabiliyor. Bulaşıcı hastalık içerdiğini düşündüğü şeylere dokunduktan sonra Dr.Eva Rojas’ın (Penelope Cruz), eldivenlerini çıkarıp arabanın koltuk gözüne sıkıştırdığı sahne filmin konusunun amaçladığı bir aptallık değil örneğin. Bunların dışında filmin asıl kusuru, “Cinderella Man”de de olan “Amerikanizm”in bir başka versiyonunu sunuyor oluşu. Bu filmde iki süper Amerikalı maceracı, Afrika’yı oyun alanları olarak seçmiş durumdalar. Afrika, hastalık ve yolsuzlukla simgelenmiş durumda. E Afrikalı kötüler salak ve beceriksizler, iki Amerikalı onlara yetiyor da artıyor bile. Amerikalılar, onların hazinelerini kurtarıyor, hastalıklarına çare buluyor ve tabii gerektiğinde de CIA’nin de yardımlarıyla öldürüyor onları. Her şey Afrika’nın iyiliği için. 11 Eylül sonrasının kötü Fransız’ı da iş başında elbette. Ama kötü Fransız bile aslında çok da kötü değil, yaptığı yanlışın tam da bilincinde değil o da. Yani emperyalizm değil Afrika’nın sefaletinin sorumlusu, kötü savaş lordlarının hırsı asıl suçlu olan. 

“Cinderella Man” aile değerlerini, bireyciliği ve çalışma ahlakını yüceltirken, “Sahara” maceracı, pratik, kuralları sallamayan, savaşçı, her yerde kendini evinde sanan, emperyalist Amerikan ruhunu kutsuyor. İki Amerikalı kafadarın Afrika’da maceraları sırasında fonda da “en bi Amerikan” şarkılar çalıyor, Grand Funk Railroad’dan “We Are An American Band” ya da Lynyrd Skynyrd’dan 71 “Sweet Home Albama” gibi. Amerikalılar kendi arka bahçelerinden birinde eğleniyor kısacası… Bu arada da güzel İspanyol (Amerika’nın Irak’ta – ki müttefiki) doktoru da tavlamayı ihmal etmiyorlar. “Sahara”nın asıl kitlesi bilgisayar oyunu düşkünü salak Amerikalı yeniyetmeler ama işin acıklısı bir sürü üçüncü dünya ülkesindeki yeniyetmeler de bu Amerikalı kahramanlarla özdeşleşecekler. İnsanın kendi celladına hayran olması gibi bir şey bu ne yazık ki. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2020 -CuneytCebenoyan.com