TARİH: 24 Eylül 2004
GAZETE/DERGİ: Birgün
Yazı Tura
Yönetmen: Uğur Yücel; Oyuncular: Kenan Imirzalıoğlu, Olgun Şimşek, Bahri Beyat, Engin Günaydın; Türü: Dram; Ülke: Türkiye
Uğur Yücel ilk yönetmenlik denemesinde çok başarılı. Altın Portakal “Yazı Tura”nın olabilir
İlk uzun metrajlı filminde bu kadar başarılı bir iş çıkartmak çok az yönetmene nasip olur. Bu nedenle öncelikle Uğur Yücel’e tebriklerimi sunarım. “Yazı Tura” askerlikte bir arada olan ve aynı mayının hasarını bedenlerinde taşıyan iki gencin öyküsünü anlatıyor. Askerlik sonrasında bu iki gencin yolları kesişmiyor, bu nedenle de film başlangıç noktası aynı olan iki ayrı film gibi duruyor.
Hasarın büyüğünü yaşayan ilk öykünün kahramanı Göremeli “Şeytan” Rıdvan (Olgun Şimşek). Lakabından da belli olduğu gibi Rıdvan, futbolcu olma hayalleri kuruyor. Ta ki askerliğini yaparken PKK’nin döşediği bir mayına basana dek. O mayın, Rıdvan’ın bir bacağını koparıyor. Rıdvan bacağıyla birlikte hayallerini de yitiriyor ve önlenemez bir düşüşe geçiyor. Yaptığı fedakârlığın bir karşılığı yok çünkü hayatta. Eksik bacağıyla ve acısıyla baş başa yaşamak zorunda ve bu katlanılabilecek bir şey değil Rıdvan için. Hele Rıdvan’ın öyküsünün sonuna doğru öğrendiğimiz ikinci bir kaybı var ona katlanmak belki daha da zor. Kürt ve Türk milliyetçiliğinin parçaladığı bir aşk öyküsü var bu kaybın arkasında.
İkinci öykünün kahramanı ise, Rıdvan’ın bacağını koparan mayının patlaması sırasında, bir kulağı sağır olan “Hayalet” Cevher (Kenan İmirzalıoğlu). Cevher siyasi görüşleri net olarak belirtilmese de “ülkücü mafya” denilen tipte biri. Bir yandan bir büfe açmaya çalışırken diğer yandan çek-senet tahsilatı işleri yapıyor. Cevher, resimli roman kahramanı “Kinowa” gibi kafa derisi yüzecek kadar korkutucu bir tip, tam bir “maço”. Güneydoğu’da yaşadığı savaş onu daha da acımasız hale getirmiş. Ama 17 Ağustos depreminde babasını enkazdan kurtardıktan sonra beklemediği kişilerle tanışacaktır: Babasının eski Rum sevgilisi Tasula (Eli Mango) ve oğlu Teo’yla (Teoman Kumbaracıbaşı). Teo’yla Cevher aynı babanın çocuklarıdır, yarı kardeştirler. Maço Cevher için eşcinsel bir kardeş kabul edilebilecek bir şey değildir. Ama Teo için İstanbul’dan bir kere kovulmuş olmak yeterince acıdır, ikinci bir kovulmayı kaldıracak değildir. İki kardeş, iki farklı cinsel ve ulusal kimlik için çatışma kaçınılmazdır. “Yazı Tura” her şeyden önce milliyetçiliğin ve cinsiyetçiliğin saçmalığı üzerine bir film. Başta Olgun Şimşek ve Kenan İmirzalıoğlu olmak üzere oyuncular çok başarılı. Antalya Film Festivali’nin birincisi galiba şimdiden belli oldu.