TARİH: 8 Ağustos 2009
GAZETE/DERGİ: Birgün
Çocuklara militarizm II
Önce filmin ismindeki G.I. kısaltmasının tarihçesi. Birinci Dünya Savaşı’nda ‘galvanized iron’ yani galvanize demir sözcüklerinin baş harflerinden türemiş. ABD askerleri Alman askerlere, taşıdıkları cilalı mataralardan dolayı galvanize demir teneke dermiş. Sonradan ‘government issue’ yani devlet işi gibi bir anlamı olan iki sözcüğün baş harfleri olmuş g ve i harfleri. G.I askerler için kullanıldığına göre asker: ‘Devletin malı’ gibi bir anlam çıkıyor sanki. G.I. Joe adında bir film kahramanı olmuş önce. Sonra Hasbro oyuncak firması 1964’te G.I. Joe adlı oyuncaklarını çıkarmış. Bunlar Barbie bebek boyutlarında asker figürleriymiş. Sonra G.I Joe çizgi romanları, televizyon dizileri filan yapılmış ve bugüne gelmişiz. ?imdi karşımızda uzun metraj filmi var.
MİLİTARİZM SATMAK
Hasbro firmasını ‘Transformers’ filmlerinden de tanıyoruz. İşleri militarizm satmak. Oyuncak da olur, film de, çizgi roman da. Filmde İskoç kökenli MCCullen adlı kötü adam yüzyıllardan beri süren aile geleneği gereğince silah ticareti yapıyor. Ama NATO’dan aldığı paralarla imal ettiği silahları yine NATO’nun elinden çalıyor. ABD askerleri de peşine düşüyor. Olay örgüsü bu kadar basit değil tabii. ABD son derece doğal olarak, dünyanın her yerinde, özellikle de Ortadoğu’da operasyonlar yapan askeri bir güç. Filmin kahramanları da ABD askerlerini en iyi biçimde temsil ediyorlar elbette. Filmin sorumlu yapımcısı Erik Howsam başkahraman Duke için ‘…ordumuzun değerlerini taşıyor. Ülkesi ve arkadaşları için her şeyi yapabilecek biri. O, doğuştan lider’ demiş. Kadın askerlere gelince, son derece dişiler tabii ki.
Siyah askerler biraz çocuksular, kullanım kitapçığı filan okumadan savaş makinelerini kullanıyorlar. Her şey bildiğimiz gibi yani Hasbro’nun muhafazakar, milliyetçi ve militarist dünyasında. Kısacası ABD gerçek dünyada olduğu gibi filmlerde de dünya üzerindeki askeri operasyonlarını sürdürüyor.