TARİH:  18 Ağustos 2007

GAZETE/DERGİ: Birgün

Adaletin bu mu dünya? 

Orijinal Adı: Outlaw Yönetmen: Nick Love Oyuncular: Sean Bean, Danny Dyer Türü: Aksiyon, Suç Ülke: İngiltere 

Kanunsuzlar’da kadınlar ya erkeklerini terk ediyorlar ya ölüyorlar ya da onlar tarafından terk ediliyorlar. Kendilerini yapılan haksızlıklar karşısında güçsüz hisseden erkeklere bulduğu çözüm, çeteleşip şiddete baş vurmak. 

Kanunsuzlar’ın yönetmeni Nick Love kendi tanımıyla hep “homoerotik filmler çekmiş. Bunu filmlerinde erotizm ya da açık bir eşcinsellik olduğu için söylemiyor, içinde kadınlara yer olmayan erkek çevrelerini anlattığı için söylüyor. 

Diğer filmlerini izlemediğimiz için bilemeyeceğiz fakat Kanunsuzlar’da kadınlara çok az rol düşüyor. Düşen rol de pek olumlu degil. Love’ın düzenle ve belki de kendisiyle temel sorunu, kahramanca, erkekçe yaşayamaması, kendisini iğdiş edilmiş hissetmesi. Haksızlıklara tepkisini, kaba şiddetle gösteremeyen erkek, tam bir erkek olamıyor galiba Love’a göre. Kadınların bir sorunu olup olmadığı pek ilgilendirmemiş yönetmeni. Onların adaletle bir alıp veremediği yok anlaşılan. 

Başarısız aksiyon sahneleri 

Kanunsuzlar’da kadınlar ya erkeklerini terk ediyorlar ya ölüyorlar ya da onlar tarafından terk ediliyorlar. Kendilerini yapılan haksızlıklar karşısında güçsüz hisseden erkeklere bulduğu çözüm, çeteleşip şiddete baş vurmak. Bu belki onların kendilerini erkek hissetmelerini sağlayacak ama sorunu çözecek mi? Sorun neydi? Sorun çeşitli. Filmin kahramanlarından biri Irak’ta savaştıktan sonra evine dönemiyor çünkü karısı kilidi değiştirmiş. Tabii kilitteki değişiklikten daha mühimi, kadın eşini de değiştirmiş ve başkasıyla birlikte olmaya başlamış. (Askerden dönüp de yavukluyu bıraktığı yerde bulamayan kahraman yeni milliyetçi Türk sinemasının da vazgeçilmez öğesi). 

Bir diğer kahraman ise evlenmek üzereyken serserilerce dövülüyor. Bir başkası da benzer bir şiddetten nasibini alıyor. Ama en kötüsünü bir savcı yaşıyor. Davasına baktığı mafya patronunun adamları hamile karısını öldürüyor. Bu adamların dertlerinin boyutları çok farklı ama sonunda hepsi de gerçek birer erkek gibi davranıp adaleti kendi elleriyle dağıtmaya kalkıyorlar. Toplumsal koşulları, mesela Irak işgalini sorgulamak aklına gelmiyor ne yönetmenin, ne de filmin kahramanlarının. 

Fakat Love bireysel şiddeti yüceltmenin sakıncalarını da az çok seziyor. Bu yüceltmeyi bir Hollywood filminin yapabileceği gönül ferahlığıyla yapmıyor. Kanunsuzlar faşizmle flört etse de nikâh kıymıyor. 

Filmin Hollywood filmlerinden bir diğer farkı ise aksiyon sahnelerindeki başarısızlığı. Polisle çetenin karşılaşması çok yalapşap çekilmiş. Filmin hiç inandırıcı olmayan bir sürü yanı da cabası. Sonuç olarak hem bireysel çözüm arayışlarına prim vermesi hem de hikâye anlatımındaki zaaflarıyla Kanunsuzlar başarısız tanımını hak ediyor. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2020 -CuneytCebenoyan.com