TARİH:  17 Şubat 2007

GAZETE/DERGİ: Birgün

İngiliz (yine) hasta 

Orijinal Adı: The Painted Veil Yönetmen: John Curran Oyuncular: Naomi Watts, Edward Norton, Catherine An Türü: Romantik – Dram Ülke: Çin – ABD 

Kusurları olsa da, sırf Walter’la Kitty’nin nihayet seviştikleri sahnenin dokunaklılığı için 

bile seyretmeye değer bir film ‘Duvak’ 

Batılıların üçüncü dünyada yaşadıkları maceraları izlerken hep o maceralara fon oluşan çevre ve insanların nasıl tasvir edildikleri sorusu da gündeme geliyor. 

1920’lerde, milliyetçi ayaklanmaların yaşandığı Çin’de geçen ‘Duvak’ İngiliz bir evli çiftin hikâyesini anlatırken, bu anlamda nasıl bir performans sergiliyor? Doğrusu Çinliler figüranlığı pek aşamıyorlar ve hiçbiri bir karakter olarak iz bırakacak kadar ayrıntılı anlatılmıyor. 

İngilizlerin rolünün emperyalist ve acımasız niteliğine değin birkaç diyalog geçiyor fakat. Derdi sadece kolerayla mücadele etmek olan Walter Edward Norton) bir mikrobiyolog ve kendi sözleriyle Çin’e silahıyla değil mikroskobuyla gitmiş bir bilim adamı. 

İyi anlatılmış bir aşk öyküsü 
Köye temiz su getirmek için, bir ark sistemi oluşturmak peki bir Çinlinin aklına gelemeyecek kadar karmaşık bir işlem mi? Akla ‘Cennetin Krallığı’nda Orlando Bloom’un canlandırdığı karakterin kuyu açtırması geliyor. Yine yerel halkın da pekala bilebileceği bir iş, bir Batılıya havale edilmişti o filmde de. 

Bu kaygıları bir kenara bırakacak olursak acıklı ve bir yere kadar çok iyi anlatılmış bir aşk öyküsü var karşımızda. Ama diyelim, filmin ikinci yarısından itibaren gelişmelerin ne yönde seyredeceği fazlasıyla belli oluyor ve film sarkmaya başlıyor. 

Ahlakçı ve muhafazakâr değil 

Kitty (Naomi Watts) annesinin evlendirme çabaları karşısında direncini yitirip karşısına çıkan ilk teklifi kabul ediyor ve Dr. Walter Fane’le evleniyor. 

Çift Çin’e gidiyor evlenir evlenmez. Sıkıcı ve tutuk Walter’ı pek umursamıyor Kitty ve Çin’deki İngiliz diplomatlardan biriyle derhal bir ilişki yaşamaya başlıyor. Ama Walter aldatıldığını öğreniyor ve kendi yöntemiyle Kitty’yi cezalandırıyor. 

Filmin ahlakçı ve muhafazakar bir mesajı olduğunu düşünen meslektaşlarımla galiba aynı fikirde değilim. Walter’ın Kitty’ye katı muamelesini film Kitty’ye yapmıyor. Kitty’nin değişiminde kilit rolü, başkalarının hayatını keşfetmesi sağlıyor. O zaman, kendisinin bilincine varıyor ve kocasıyla iletişim kurabiliyor. Dersini Walter’dan çok, Çinli halkın yaşadığı sefaletten alıyor ve kendisine sosyal bir amaç edindikçe değişiyor. 

Edward Norton, Naomi Watts ve Waddington rolünde Toby Jones çok iyiler. 

Kusurları olsa da, sırf Walter’la Kitty’nin nihayet seviştikleri sahnenin dokunaklılığı için bile seyretmeye değer bir film Duvak. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2020 -CuneytCebenoyan.com