TARİH:  19 Ağustos 2005
GAZETE/DERGİ: Birgün

42 kere fesuphanallah

Orijinal adı: The Hitchhiker’s Guide to Galaxy Yönetmen: Garth Jennings Oyuncular: Anna Chancellor, Mos Def, Martin Freeman, Zooney Deschanel Türü: Macera-Komedi-Bilimkurgu Ülke: ABD-İngiltere

Bu sezon “Steve Zissou İle Suda Yaşam”la boy ölçüşebilecek ölçüde manasız bir film daha seyretmek nasip olmaz sanıyordum ama yanılmışım. “Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi” beş, on dakika kadar süren gayet eğlenceli girizgah bölümünden sonra amaçsızca uzay boşluğunda dolanıyor. “Steve Zissou…” hiç olmazsa stil sahibiydi, “…Galaksi Rehberi”nde o da yok. Douglas Adams’ın romanları, sinemadan önce medyanın her türünde boy göstermiş, radyo tiyatrosu da olmuş, televizyon dizisi de… Bunlardan en tutulanı radyodakiymiş çünkü romanların serbest çağrışımlarla daldan dala atlayan, caz doğaç lamasına benzeyen yapısı sözel ifadeye görsellikten daha uygunmuş. Bilenlerin yalancısıyız. Ama sinema versiyonunun birinci elden tanığı olarak sözelcilerin muhtemelen haklı olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim. 

Oysa filmin kahramanı beceriksiz Arthur Dent’in (Martin Freeman) yol geçeceği için evinin yıkılacağını öğrendiği başlangıç sahnesi ve dünyada geçen ilk bölüm çok keyifli bir film vaat ediyordu. Arthur’un o sırada bilmediği ise yakın arkadaşı Ford Prefect’in (aynı zamanda hiphop’çı Mos Def) bir uzaylı olduğu ve Vogonluların dünyanın üzerinden bir yol geçireceğidir. Ford, Arthur’a hayatını borçludur ve onu kurtararak bu borcunu öder. İkili kendilerini bir Vogon gemisinde bulur. Ve olaylar gelişmez de oradan oraya atlar. Arada Arthur bir aşk hikâyesi yaşar, Derin Düşünce adlı bir bilgisayar dünyanın anlamı sorusuna “42” cevabını verir ve saire ve saire. Arada bürokrasinin manasızlığı üzerine yapılan manalı birkaç espri bize kalan kâr olur; bir de Mos Def’in sürpriz iyi oyunculuğunu saymak lazım. Bu kadarı ne yazık ki filmi kurtarmaya yeterli olmuyor. 

Monty Python benzer absürdlükleri çok daha anarşist ve esprili bir üslupla yapıyordu. 

Karamsar robot Martin ise, Winnie the Pooh çocuk kitapları dizisindeki karamsar eşek İyor’dan çok farklı değil. Daha fazlasına layık olmalıyız. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2020 -CuneytCebenoyan.com