TARİH: 16 Eylül 2005
GAZETE/DERGİ: Birgün
Gerçeği mesaja uydurmak
Hayattan kesit alınan filmlerin çoğunda olduğu gibi, Ron Howard’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Cinderella Man’ de gerçeğe, mesajına uydurmak için istediği gibi şekil veriyor
Yönetmen: Ron Howard Oyuncular: Oyuncular: Russell Crowe, Renée Zellweger, Connor Price, Paul Giamatti Türü: Dram Ülke: ABD
Amerikanizm diye bir terim var mı, yoksa uy duruyor muyum? Varmış, şimdi sözlüğe baktım: “ABD kurumlarına ve geleneklerine bağlılık” anlamlarından biriymiş. Ben de bunu düşünüyordum zaten. “Cinderella Man”, bu hafta vizyona giren “Sahara” gibi (iki film birbirinden çok farklı olmasına rağmen) Amerikanizmin tipik bir örneği. “Cinderella Man”, Jim Braddock (Russel Crowe) adlı bir boksörün biyografisi.
Braddock, hızla kariyerinde yükselirken ve varlıklı bir hayat sürerken, elindeki bir sakatlık nedeniyle düşüşe geçer. Pasif dövüştüğü gerekçesiyle boks yapmasının yasaklanmasına kadar varır bu düşüş. Üstüne bir de 1929 Büyük Bunalımı patlayınca Braddock ve üç çocuklu ailesi tam anlamıyla “sefiller”i oynamaya başlar. Braddock devletten yardım alır, tanıdıklarından dilenir ama ailesini bir arada tutar yine de. Doklarda üç kuruşa çalışır ama bu çalışma sürpriz bir sonuca yol açar. Braddock’ın görece zayıf olan sol kolu gelişir, güçlenir. Sonra, bir şekilde yeniden ringlere döner, hem de muhteşem bir şekilde. Derken şampiyonluk maçına çıkar ve Max Baer (Craig Bierko) adlı “yaratık”la karşılaşır.
Doklarda çalıştığı dönemde Braddock, Mike Wilson (Paddy Considine) ile tanışır. Wilson eski bir borsacıdır ve şimdi sisteme karşı bir bilinç geliştirmiştir: “Örgütlenmek… sendikalaşmak” gerektiğini söyler. Braddock’ın yanıtı ise “kıtlık ya da açgözlülük” gibi gözle göremeyeceği şeylerle savaşmayacağı olur. Wilson, kötü biri değildir ama Braddock kadar saygıdeğer biri de değildir: Karısına kötü davranır, sarhoş olup olay çıkarır. Sonunda yaşadığı “Hooverville” adlı, adını başkan Hoo dan alan Gegecekondu bölgesindeki bir ayaklanmada öldüğünde, “su testisi su yolun da kırılır” özdeyişini düşündürtür film bize. Oysa Braddock sadece ve sadece ve kendi ailesini düşünüp, çok çalışacak ve sonunda düzlüğe çıkacaktır. Filmin söylemek istediği oldukça açıktır: Ne sağcı ol, ne solcu futbolcu ya da bu özel durumda boksör ol! Amerika’yı kurtarmak isteyen önce kendini ve ailesini kurtarsın, Amerika da kendini kurtarır zaten. Braddock kendini kurtardıktan sonra aslında vatanını da kurtarmaya soyunmuştur gerçi, filmin sonundaki yazılara göre. Ama bu politik bir başkaldırı biçiminde değil, haşa, II. Dünya Savaşı’nda savaşarak olmuştur. İyi vatandaşın nasıl olacağına, tabii “Amerikanizm” bağlamında iyi bir örnektir Braddock.
Braddock’la tam karşıtlık içinde sunulan kişi ise kahramanın şampiyonluk müsabakasında dövüştüğü Max Baer adlı Yahudi boksördür. Baer, rakiplerini ringde öldürmeyi sever, lüks fahişelerle birlikte olur (aileyle işi yoktur yani). “Milyon Dolarlık Bebek”te de olduğu gibi, rakibin bir şeytan olması gerekir ki, kahramanla daha iyi özdeşleşelim. Gerçek hayattaki Baer ise, gerçekten de birinin ölümüne sebep olmuş ama bundan dolayı yaşadığı üzüntü kariyerinde ciddi bir düşüşe neden olmuş ve ölen rakibinin ailesine sürekli maddi yardımda bulunmuş biri.
Benzer “gerçek hayattan alınmış” öykülere dayalı filmlerin çoğunda olduğu gibi “Cinderella Man” de gerçeği mesajına uydurmak için istediği gibi eğip bükmüş yani. Film o kadar bildik, tahmin edilebilir bir yolda ilerliyor ki, pembe dizilerde olduğu gibi arada bazı bölümlerini seyretmeseniz bile ne olup bittiğini anlamakta zerre kadar zorluk çekmezsiniz. Ama Russel Crowe Oscar’a aday olursa buna da şaşırmamak gerekir. Film tam Oscar’lık filmlerden, Crowe’un oyunculuğu ise göz kamaştırıcı olmamakla birlikte iyi. Yeri gelmişken Bayan Braddock rolünde Renee Zellweger’i seyrederken içimde şiddet eğilimleri oluştuğunu ve kadıncağızın başına kötü şeyler gelmesini dilediğimi itiraf edeceğim. Gerçi bu-psikiyatrım ve benim aramda kalması gereken bir konu galiba. Sonuç olarak “Ray” gibi bir filmi sevdiyseniz bunu da seversiniz, aksi taktirde sizi sıkıcı bir 2 saat bekliyor.